Emissionen Nr 6 1996: Utblick


Studieresan, SRKA-97

Varje år arrangeras en längre studieresa till någon främmande världsdel för avgångseleverna på elektro. Den närmast förestående resan går till Brasilien i mitten av januari. Tidigare har man åkt till bl.a. Sydostasien, Australien, Japan och USA. Vanligtvis är man borta tre veckor.

Vi åker efter omtentaperioden vid jul och blir borta hela januari. Väl där kommer vi att turista, gå på studiebesök på brasilianska företag, universitet och givetvis ett antal sevärdheter. Resan kommer att börja med storstäderna Rio de Janeiro och Sao Paulo, där vi kommer att avverka de flesta studiebesöken. Sedan går resan vidare till södra Brasilien och de världsberömda vattenfallen Foz do Iguaco. Där finns det ett enormt vattenkraftverk som står för den mesta av energin till Argentina, Paraguay och Brasilien. Vidare tänker vi hinna med en djungeltripp i Amazonas. Vi utgår från Manaus och bor två nätter på en lodge mitt i djungeln. Resan avslutas i Salvador de Bahia någon vecka innan karnevalen drar igång.

Finansiering

Denna resa kommer att kosta en hel del pengar och för att få in dessa arrangerar studieresekommittén företagskvällar, branschdagar och seminarier mm. Vi har jobbat en hel del under våren och hösten och bland annat fixat Elarm.

Tolvandagen

Den 17e september kom Ericsson till 12:an och hälsade på. Lite före utsatt tid var allting kaos precis som det ska vara, men klockan nio satt den sista skärmen på plats.

Ett antal företag var här och presenterade sin verksamhet. Både tekniker och personal var representerade, så de flesta frågor kunde få ett svar. De vanligaste frågorna var nog När ska man söka praktikarbete?, Har ni examensarbeten? och Vad är det där för en mojäng?. Mojängen var en skarvapparat. Den skarvade hårstunna optiska fibrer. Spännande att se.

Hela dagen lång serverades kaffe med kaka. Vid lunch slogs dörrarna (läs valven) upp till grillunch i det gröna. De e-teknologer som varit riktigt trevliga och pratat snällt med Ericsson hade möjlighet att byta in sin lapp mot en lunchkupong under dagen. Den som kom fram till grillen upptäckte snart att alla på elektrosektionen är väldigt trevliga (åtminstone om det finns gratis mat), för kön till grillen ringlade sig lång som en jätteorm utmed borggården.

Väl framme kunde man konstatera att maten var mödan väl värd och att det var riktigt varmt och mysig ute. Gräsmattorna på borggården kantades av hungriga e-teknologer. Under eftermiddagen gav en föredetta trainee från Ericsson en föreläsning om hur livet på Ericssons Rotationsutbildning (Ericssons traineeutbildning kallas så) kunde te sig. Det var intressant att höra en person berätta om sina upplevelser, det gav betydligt mer än alla glassiga broschyrer.

Händelser under hösten

Ännu återstår flera företagskvällar och studiebesök, dit ni är välkomna, så håll ögonen öppna efter inbjudningar som bl.a. sätts upp i tolvan.

Åsa Böös och Patrik Blidefalk


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.