Emissionen Nr 5 1996: Byggprojekt


ELAB proudly presents:
Den elektriska flugzapparen!

Lagom till omtentorna och skolstarten har vi kunnat njuta av ett härligt väder. Tyvärr är det inte bara vi människor som trivs i värmen. I skrymslen och vrår frodas och lever diverse småkryp och insekter. I slutet av augusti bosatte sig i en koloni bananflugor i Elabs soptunna. Fastän tunnan tömdes flera gånger den månaden ville de inte ge sig av. När sedan en grupp flugor bestämde sig för att flytta till Kvickers overall var måttet rågat. Någonting måste göras åt saken.

Lösningen var lika enkel som självklar: En elektrisk flugzappare! Liknande apparater finns visserligen att köpa i välsorterade husgerådsaffärer, men med ritningen nedan tillverkar du enkelt en själv med komponenter du har liggande hemma. En fördel med denna kostruktion jämfört med kommersiella konkurrenter är att vår ger klart synliga ljusbågar och smäller ljudligt då en fluga kryper in under gallret.

Funktion

Varning!

Iakttag stor försiktighet när du laborerar med denna koppling. Praktiska försök har visat att projektet kan ha skadlig effekt på annat än bananflugor. Se till att inga personer som ej är helt införstådda i konstruktionens funktion kan komma i kontakt med strömförande delar!

Flugzapparen består av två galler. Det yttre gallret är jordat. Det inre är kopplat till 7,0kV. Bakom gallren placeras någonting som flugor tycker luktar gott. Gallren är placerade just så långt ifrån varandra att det inte blir överslag mellan dem. Då en fluga kryper in mellan gallren kortsluts dessa genom flugan och en ljusbåge uppstår. Flugan avlivas därmed snabbt och smärtfritt. Högspänningen genereras med hjälp av en begagnad neonskyltstransformator (TR2). För att öka spänningen ytterligare är den kopplad till en spänningsmultiplikator (C1, D1, D2, C2), vilken dubblar utspänningen. I vår testuppkoppling har vi även använt oss av en vridtransformator (TR1) för att kunna justera utspänningen.

Bygget

Själva flugfångarlådan kan tillverkas av en pultlåda i vilken två galler monteras. Eventuellt kan även en fläkt monteras in för att suga in flugor som vågar sig i närheten. I lågan görs sedan ett uttag för en låda där en blandning av matrester, öl mm läggs för att locka till sig flugor. Denna låda bör vara utdragbar för att kunna tömma fångade flugor. Högspänninggeneratorn kan byggas på en bit veroboard. Tänk på ta till stort isolationsavstånd så att det inte blir överslag. Tänk även på att komponenterna utsätts för höga spänningar. För att höja spänningståligheten på kondensatorerna kan flera kondensatorer seriekopplas. För att spänningen skall fördela sig lika över alla kondensatorer bör de parallellkopplas med motstånd på ca 10MOhm (Se figur 1).

Test och intrimning

Kontrollera att allt är rätt kopplat och att inte det finns risk för överslag till någon känslig utrustning, kamrat eller dig själv. Ställ vridtransformatorn på minimum. Sätt i väggkontakten. Öka försiktigt utspänningen tills spänningen är lagom hög. Är spänningen för hög kommer det bildas en corona kring det spänningssatta gallret, vilket verkar skrämma iväg flugorna. Är spänningen mycket för hög kommer det att bli överslag mellan gallren, vilket skrämmer iväg de flesta. När späningen är lagom är flugzapparen tyst och lugn, och tystanden bryts endast av en hemtrevligt sprakande då en fluga fångas.

Fredrik Jonsson, ELAB

Kopplingsschema



Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.