Emissionen Nr 5 1996: Varning!


Internet
- Några av dess möjligheter och faror

Med anledning av att det nu kommit en ny årskurs, kan det vara lämpligt (!) att informera lite om vad som egentligen finns på det så omtalade Internet.

För att kunna köra de flesta program som nämns i artikeln krävs att man i filen .tcshrc.mine lägger till raden: module add hacks. (Vill du lägga till flera moduler skriv då module add modul1 modul2 modul... osv) Filen .tcshrc.mine körs varje gång du startar ett terminalfönster.

WWW

Bland det första man som ny student måste bekanta sig med är skolans WWW (World Wide Web)-domän.

Dels därför att man måste anmäla sig till tentor via WWW och därför att de flesta kurser har egna så kallade hemsidor där kursinformation presenteras. För att kunna läsa informationen som finns på WWW måste man använda sig av en nätbläddrare (web browser). Några av de browsers som finns tillgängliga på skolan är: textbaserade Lynx samt de grafiska Mosaic och Netscape.

Ett varningens ord. Det är mycket lätt att bli sittandes några timmar framför datorskärmen och bara klicka sig runt via de så kallade hyperlänkarna.

NEWS

En annan internettjänst som finns tillgänglig är de olika nyhetesgrupperna – NEWS. Den består av tusentals olika diskussionsgrupper där vem som helst kan bidra med nya inlägg. I en NEWS-grupp som exempelvis alt.tv.simpsons diskuteras precis allt som har med den tecknade tv-serien The Simpsons att göra. Då det finns så väldigt många olika NEWS-grupper borde alla kunna finna något som just de tycker är läsvärt.

Det är dock väldigt lätt att drabbas av informationssjuka: Man försöker läsa allt nytt som skickas in till de olika NEWSgrupperna som man är intresserad av. Det går inte! Ju fortare du inser detta desto bättre för dig. Det bör även tilläggas att KTH har tagit bort möjligheten att läsa vissa olämpliga (!) NEWS-grupper.

För att starta NEWS använder man antingen en web browser – till exempel Netscape, den är relativt självinstruerande – eller så kan man använda texteditorn EMACS. I EMACS skriver man <meta-x> gnus följt av return för att ladda in NEWS. Meta-x får man genom att trycka på tangenten utför (detta fungerar åtminstone i datorsalarna vid prefix och dryck). Dessutom finns det en fönsterbaserad news-läsare som heter MXRN.

SPEL

Spel finns det en hel del av på Internet. Det blir som en helt annan dimension när man sitter och spelar med/mot personer från andra delar av världen. De två vanligaste spelen på elektro är Xpilot och M.U.D. Inget av dessa är egentligen att rekommendera då åtminstonde M.U.D. kan förstöra hela din akademiska karriär. Mer om det nedan.

Xpilot

Xpilot är det enda som vid första anblicken ser ut som ett spel. Det har både grafik och ljud, fast ingen kör med ljud. I spelet styr man ett rymdskepp i en av vektorer uppbyggd fantasivärld. Man kan även konstruera sitt eget rymdskepp.

I den vanligaste varianten av Xpilot vinner det lag som först stjäl motståndarlagets skatt, alternativt det lag som först raderar ut det andra laget. En speciellt populär Xpilotvärld som finns i Norge har upprättat rankinglistor på de piloter som brukar spela där (runt 500).

För att spela Xpilot måste man först kontakta en server (dator ansluten till nätet) som för närvarande kör en Xpilotvärld. För att se tillgängliga servrar det finns i norden, skriver man xpilot_metaserver följt av return. Visst kan man kontakta en Xpilot-server utanför norden, men de fördröjningar (lag) som kan ske i dataöverföringen på längre avstånd, gör det till ganska meningslöst. Xpilot beror till största delen på hur snabbt man reagerar och blir då reaktionerna fördröjda av nätet spelar det ingen roll hur snabb man är. Finns det ingen Xpilot-server tillgänglig kan man starta en själv. Man kan även skapa en konfigureringsfil kallad .xpilotrc. Filen kopieras lämpligen av någon annan som spelat Xpilot ett tag. I filen kan man bland annat ändra de olika tangeternas funktion.

Xpilot är ett bra exempel på ett tidskrävande nöje som egentligen inte ger så mycket

M.U.D.

M.U.D. (som de flesta översätter som Multi User Dimension eller Multi User Dungeons) är inget annat än en form av rollspel på dator. De populäraste mudden på skolan är av så kallad dikutyp. Dessa går ut på att man skall försöka förbättra den rollperson man skapat i fantasivärlden spelet utspelar sig, för att slutligen nå en nivå som kallas odödlig (immortal). Rollpersonen förbättras genom att dräpa andra figurer som också rör sig i samma fantasivärld. De figurer som finns är, förutom de som är hämtade ifrån vår egen fauna, även sådana individer som dyker upp i bland annat J.R.R. Tolkiens och Robert Jordans böcker. Man kan på vissa så kallade pk (player killing) M.U.D. även slå ihjäl andra spelares rollpersoner.

När man skapar en ny gubbe följer det ofta med en dålig utrustning: Succesivt kan man sedan få tag på bättre utrustning, oftast genom döda något monster. För att få behålla den utrustning man har när man vill sluta mudda för dagen, måste man på de flesta M.U.D. hyra ett rum på något värdshus. Dessa värdshus finns runt om i fantasivärlden. Problemet är bara att detta kostar pengar. Givetvis kostar det bara de fantasipengar som finns i spelet, men för att få ihop till en dags hyra (en riktig dag alltså), måste man eventuellt hålla på och spela i fem timmar riktig tid. Ni kanske börjar förstå hur tidskrävande detta kan bli i längden.

Man kan spela ett M.U.D. genom att använda telnet till den adress och port muddet har. Tilll exempel: telnet alexmud.stacken.kth.se 4000. Men för att det ska bli lättare använder alla en så kallad mudklient. Cancan, powwow, tintin och tiny fugue är några vanliga. I dessa klienter kan man sedan definiera egna alias och så kallade actions, det vill säga saker som automatiskt skall utföras då något speciellt sker på skärmen. Det är möjligt att göra robotar i dessa klienter.

En allvarlig varning! M.U.D. kan hur dumt det än låter vara extremt vanebildande. I USA speciellt, sitter alla möjliga typer och spelar. Själv har jag träffat på män i åldern 13 till 50 samt kvinnor i åldern 16 till 45 som håller på. För det mesta är personerna på något sätt verksamma inom skol- / universitetsvärlden. En person som fastnar för M.U.D. när han/hon går i första eller andra årskursen löper mycket stor risk att aldrig bli klar med sin examen. Det flesta av elektrosektionens M.U.D.VrAK spelar ett M.U.D. som bara är uppe mellan klockan 17.00 och 9.00, ni kan själva räkna ut vad det betyder för dygnsrytmen för att inte tala om skolarbetet.

Vill du förstöra din akademiska karriär kan du titta in på: http://​www.e.kth.se/​~e92_mkv/​mud.html Men kom ihåg: Du är varnad!

IRC

Det finns även en annan väldigt vanebildande tjänst på nätet. Denna tjänst kallas IRC (internet relay chat) och är en sorts heta linjen fast på datornätet. Det vill säga flera personer kan samtidigt anslutas till samma diskussionsgrupp. Till skillnad från NEWS där alla diskussioner sker via korrespondens pratar man alltså direkt med andra människor på IRC. För att komma åt IRC skriver man irc samt trycker return. I IRC inleds alla kommandon med en / , till exempel /links. Jag har inte så stor erfarenhet av IRC då jag självmant avstått från att undersöka dess möjligheter djupare.

SLUT

Och kom ihåg, att även om vi nu har fått flera datorer, så kommer nog datasalarna att vara fulla ändå. I så fall gäller att en person som sitter och spelar spel till exempel Xpilot är skyldig att lämna ifrån sig datorn ifall någon annan behöver den. Detta gäller även om man bara tog en paus ifrån det man egentligen höll på med.

Eder testpilot
Mats Kvickers


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.