Emissionen Nr 3 1996: Svalka i sommarhettan


Glass!

Sommaren tycks i alla fall närma sig till slut, och med den följer också resttentor. På sommaren brukar folk i allmänhet och teknologer i synnerhet av en eller annan anledning äta en rejäl mängd glass. Men vad skall man välja? Det är nämligen skillnad på glass och glass.

Elektrosektionens konsumentvägledare, Emissionen, fortsätter därför sin granskning av olika oumbärligheter här i livet. Först av allt begav sig en av Emissionens emissarier (ÖÖH?) ut på stan för att försöka hitta laborationsmaterial av blandad sort. En välrenommerad glassbar är Lejonet och Björnen, som bland annat levererade fjolårets Nobeldessert. Andra märken som undersöktes var GB och SIA.

Vi beslutade oss även för att tillföra några egna bidrag till raden av delikatesser, och satte därför in våra spjutspetsar på området. För att spara tid hade vi inte förberett oss, utan i stället skaffat några liter flytande kväve att kyla glassen med.

Här nedan följer juryns utlåtande över respektive glassar i blandad ordning.

Brizz

Pris: 7 illa investerade kronor.
Fabrikant: GB

Här är glassen som är en läsk, som är en glass, som är en läsk... Efter avsmakning fälldes följande kommentarer: Montezumas hämnd har kommit till Sverige! Skall det inte stå P i stället för Br? Nej, jag vill inte! Sammanfattningsvis kan man säga att Brizz är en koncentrerad PopUp med viss bismak. Om du vill överleva den, se till att svälja ned den innan den smälter.

Bananglass

Pris: 16 kronor.
Fabrikant: Lejonet och Björnen

Oj, en bananglass med banan i! En riktig höjdare, en frisk och fruktig fläkt i sommarvärmen. Den smakar äkta banan med visst inslag av lime. Den kan jag äta mycket av.

Straciatella

Pris: 16 kronor
Farbikant: Lejonet och Björnen

Det smakar... glass. Det smakar precis som en glass ska smaka: len, mjuk och gräddig. Vad det egentligen är för smak lyckades vi inte komma fram till. Men vad det än var så var det gott.

Cool Bits

Pris: Alldeles för mycket.
Fabrikant: GB

Ljudliga utrop: Fruktansvärt äckliga!, Tugga skalbagge?, Smakar? Ingenting... Titta dom ser ut som fötter, nu vet jag vad dom smakar!, Kolla, vi dissikerade en. Det här är ju inte glass!. Skämt åsido: dessa godisbitar smakar tvål, och påminner inte det ringaste om glass. Dock kan påpekas att Cool Bits utan vidare klarar sig i rumstemperatur hur länge som helst.

Dublin

Pris: 16 kronor.
Fabrikant: Lejonet och Björnen

Spontana reaktioner: Den innehåller nå'n sprit... Den smakar folkparksfinkel!, Nja, det är nog avfettningsmedel., Eller kanske brända bildäck.

Pistage

Pris: 16 kronor
Fabrikant: Lejonet och Björnen

Välsmakande glass som i smaken påminner om en kaffelängd. Den innehåller riktig pistage med bitar av nötter kvar i glassen. Inget fusk här inte.

Midori

Pris: Det vill du inte veta
Fabrikant: Emissionen

Som smakämne i glassen tillsatte vi melonlikör. Men att det var melon glassen skulle smaka var det inte alla som kom fram till. Vissa ansåg att det smakade penicillin, medan andra nöjde sig med att konstatera att den smakade studentikost. Tyvärr så hade vi inte tillräckligt med flytande kväve för att kyla ner glassen helt och hållet, men kom dock fram till att denna glass bör serveras mycket kyld. Hela panelen var överens om att glassen var en riktig höjdare.

Punschpolkett – vi vill ha punsch

Pris: Det vill vi inte veta
Fabrikant: Emissionen

WOW-WOW! Vilken glass! Den är gräddigt krämig och har en mycket bra smak. Trots stora mängder av denna glass så räckte den inte till. Vi konstaterade också att glass som går att nubba är för smält: MER KVÄVE! Vi vill dock utfärda en varning så här i båttider. Denna glass bör ej förtäras innan du sätter dig vid ratten eller i båten.

Mövenpick Choklad

Pris: 12 kronor
Fabrikant: SIA/Mövenpick

Här är en glass med massor av choklad. Nästan lite för mycket choklad, då glassen är en aning torr. Den är inte gjord för varma sommardagar utan snarare för svala sommarkvällar. Glassen är dock mycket god och kan rekommenderas varmt.

Gammaldags Vanilj

Pris: 16 kronor
Fabrikant: Lejonet och Björnen

Det här var ingen överraskning. Denna glass representerar urtypen för gräddglass. Den var mycket god och räckte knappt laget runt. Glass av högsta kvalitet.

Magnum Nougat

Pris: 13 kronor
Fabrikant: GB

CHE ska hålla sig på rummet när man äter denna glass. Han behöver dock inte oroa sig. Han går inte miste om någonting. Reklamen är bättre än glassen. Vi kom fram till att den går att äta, men att den nog är den sämsta i Magnum-serien.

Fresh

Pris: 7 kronor?
Farbikant: SIA

Här har du en glass för varma sommardagar. Den smakar visserligen en aning syntetiskt och har en aningen mysko färg, men den är mycket frisk och läskande. Rekommenderas varmt.

Blåbärsputte (i Tyrolen)

Pris: 12 kr
Fabrikant: SIA

Smakar överraskande nog riktigt lyxigt. Glassen smakar äkta blåbär, och innehåller mycket riktigt äkta blåbär. Inget syntetiskt här inte.. eller? Inte världens mest läskande glass, men du måste i vart fall prova den.

Frusen Yoggi

Pris: 6 kronor
Fabrikant: 7-11

Man kan inte säga att detta – vad det nu är – smakar illa, eftersom det inte verkar smaka någonting alls. Den hade möjligtvis en viss bismak av frigolit. Skulle inte köpa det här om vi vore i era kläder.

Ranieri

Pris: ???
Fabrikant: Vem vill veta? Den finns på 7-11

Smakar ungefär som Mövenpick choklad men lite, lite bättre. Chokladsåsen som finns g(l)ömd i glassen är en höjdare. Det här är en glass som du bör pröva för att skaffa dig en egen uppfattning om vad det är.

Strawberry Ice

Pris: cirka 10 pix
Fabrikant: GB

Det måste erkännas att den här glassen i vart fall syns. Färgen ligger någonstans mellan självlysande röd och något slags psykedelisk rosa. Trots att den minst sagt bizarra färgen så smakade den inte helt illa. Smaken påminner om jordgubb och med tanke på att det fanns en stor jordgubbe på omslaget så var det nog det den smakade. Trots den konstgjorda tutti-frutti-smaken så var den ganska god.

Tiramisu

Pris: 16 kronor
Fabrikant: Lejonet och Björnen

Den här glassen var den absolut godaste enligt CHE. Vi andra var lite mer skeptiska. Smaken var en blandning av äggtoddy med en överdos av kaffesmak. Fast det är klart, gillar man att äta kaffe med CHEd så är den förträfflig. Tillsammans med Emissionens bidrag punschpolkett fungerade den fint. Kaffe och punsch är ju beprövat. Man kanske skulle ha haft lite kaffelängd, i form av Lejonet och Björnens Pistage, som tilltugg?

Zabaione

Pris: 16 kronor
Fabrikant: Lejonet och Björnen

Denna glass smakar sill! Inget ont om sill, men i glass!? För helt naturligt tankarna till en sillis. Man saknar gräddfil, gräslök och nubbe. Nej, sill är sill och glass är något annat och kombinationen får en mindre lyckad smak, även om den inte på långa vägar hotar Dublin.

Nogger

Pris: 8 kronor
Fabrikat: GB

Kan man egentligen över huvud taget bedöma denna klassiker från GB. En skapelse av nougatdoppad vaniljglass med en kärna av hård nougat/choklad. Brorsa till 88:an. Kort sagt en klassiker.

Päronsplitt

Pris: 7 kronor
Fabrikat: GB

Det CHEmtet var för långsamt t.o.m. för doqn0llan. Bästa päronglassen på marknaden. Smakar päronsplitt och hur päronsplitt smakar hör till allmänbildningen.

Emissionen


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.