Emissionen Nr 2 1996: Gips, skratt och bårar


Ner, ner, nerför backen ner...
eller Elektro i Chamonix

Torsdagen den 18 januari samlades vi, ett 40-tal E-teknologer samt lite annat löst folk, på city-terminalen för att påbörja vår långa resa ner till Chamonix. Bussen var av sorten sovbuss, vilket var tur då vi spenderade hela två nätter i bussen på vägen ner. Efter att ha packat in allt pick och pack bar det iväg.

Innan den första videofilmen drog igång fick alla varsin mycket snygg polotröja, sponsrad av SEMA Group och Outokumpu Copper. I Jönköping bäddade vår reseledare Magnus, från Ski Tignes, om bussen. Därefter kunde vi, enligt Magnus mycket hemliga mönster, låta oss bli inpackade på varsin sovplats.

Vaknade i Danmark

När vi vaknade nästa morgon var vi redan på väg ombord på RödbyPuttgarden-färjan. Efter frukost och diverse inköp (någon lyckades uppfylla en barndomsdröm, just där i Tax-Free-shoppen) skulle vi av färjan. Just det, faktiskt inte så lätt skulle det visa sig. Busskrället från Hyllingebuss ville nämligen inte röra sig ur fläcken! Så några starka personer fick gå av och PUTTA igång bussen. Snacka om Sällskapsresan! Det började muttras att vi kanske skulle veva upp liftarna också.

Resan genom Tyskland fördrevs med videofilmer och lekar. Vi genomförde en musikvideotävling, som vanns av 2 x Håkan. Priset var snappsglas från Jägermeister. I Schweiz var det sedan dax att bädda om igen. Den här gången somnade vi inte direkt utan en liten spontanfest påbörjades. Vid midnatt var det dock åter mörkt och stilla i bussen.

Liftkort till frukost

Vi kom fram till Chamonix/Argentiere kl 08.00 efter att ha tillbringat större delen av natten på en parkeringsplats utanför Chamonix. Vid ankomsten serverades det frukost samtidigt som Magnus fixade fram våra liftkort. Efter att ha bytt om i källaren på The Office, vårt blivande afterskihak, så bar det iväg ut i backarna. Tyvärr låg fön-vinden på från fel håll, så den mesta snön föll i Italien. I stället fick vi hålla till godo med sol från en klarblå himmel.

På eftermiddagen kunde vi efter lite strul besätta vår lägenheter. I en lägenhet ville inte kylsåpet fungera. En repratör tillkallades och fann till att börja med att kontakten var urdragen... Som tur var var det inte det enda felet.

Första kvällen gick ganska lungt till väga. Många valde att stanna hemma och vila, andra försökte öppna redan öppna dörrar, medans några få av oss åkte in till Chamonix för att reka. Det rycktades dagen efter att två personer hade en vådlig hemfärd, som höll på att sluta i ett taggtrådsstängsel.

Vi hade sol hela veckan i Chamonix-dalen men däremot var det dålig med snö. Däremot hade det snöat rejält på den Italienska sidan av Mont Blanc. Så på tisdagen steg vi upp tidigt och åkte över till Cormayeur. Efter att ha åkt en 12 km lång tunnel under Mont Blancmassivet färdades vi från vår till vinter. Backarna i Cormayeur mötte oss med ca 40 cm nysnö. Vi spillde ingen tid utan kastade oss utför för att hinna åka så mycket som möjligt innan det blev alltför uppkört. Trots att vurporna duggade tätt och stavar och skidor stod som spön i backen tyckte nog de flesta att detta var veckans bästa skiddag.

Farlig färd med norrman

Väl hemkomna till Chamonix igen bestämde vi oss för att åka till Italien igen. Vilket några gjorde både onsdag och torsdag. Kvällen var som gjord för fest. Alla var visserligen trötta men humöret var på topp. Sagt och gjort, vi åkte in till Chamonix med en halvgalen norrman, som körde som om han hade snott minibussen. Vi kom dock helskinnade fram. Kvällen spenderades bl.a. på Jekyl & Hyde, där det dracks en del Fisher, på Mill Street och le Refuge. Några lät sig inte skrämmas av de 8 km hem utan gick hela vägen.

Veckan rullade på tyvärr ganska snabbt, som det alltid gör när man har roligt. På onsdagen var det ett gäng, som åkte till le Tour och prövade på snowboard (s.k. hasch-planka) och telemarkskidor. Torsdagen spenderade flertalet i Italien. På torsdagens afterski introduserades ett nytt kortspel, vilket dock inte kan rekomenderas.

Lord, it's Friday again...

Helt plötsligt var det fredag. På dagen var det som vanligt sol, medans snön lyste med sin frånvaro. Papp och Fredrik hade fått för sig att de skulle bada i ån som rann nedanför hotellet, vilket de också gjorde under mycket skrik och skrän. På kvällen var det dax för veckans höjdpunkt. Sponsrad brasserad på la Flambe', d.v.s. en sorts Fondue fast man grillar sitt kött i stället. Efteråt gick det en chartrad buss in till Chamonix för vidare skoj. Vi hamnade först på Wallabys, därefter splittades gruppen. Ställen som var välbesökta var Ice Rock, Jekyl & Hyde, Moulin och Mill Street.

Klocken nio nästa morgon skulle vi lämna rummen. Ingenting gömt ingenting glömt. En lägenhet glömde en kundvagn med sopor på balkongen. Detta var dock den enda plumpen i protokollet. Efter en lugn dag där de få som åkte skidor endast gjorde det på förmiddagen, kunde vi lasta in i bussen och vinka farväl till Christian, platschefen. Vi tog en annan väg hem för att slippa ett snöoväder, som skapat kaos i Tyskland. Detta hjälpte nu inte så mycket eftersom Hyllinge Buss inte förfelade sig den här gången heller. Tvärstopp på autobahan. Vi blev sittande i totalt mörker i två timmar. Sedan fick vi vänta ytterligare två timmar på ett autobahn hak och vi som blivit lovade Mcdonalds, suck.

Murphys lag i praktiken

Försenade kom vi så till Puttgarden, där vi naturligtvis missade färjan med några minuter. Lagen om alltings jälighet, även kallad Murphys lag, bevisdes gång på gång. I Sverige kunde vi dock ta igen en del av den förlorade tiden och vi anlände hela och rena (nja) till Stockholm endast tre timmar försenade. En kul och framför allt händelsrerik vecka var över.

Anders Byttner


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.