Emissionen Nr 1 1996: Ny het SNO


SNO-ord

Goddag. Mitt namn är Fredrik Jonsson, E-91, och jag skall vara Ordförande i ElektrosStudienämnd under 1996.

Mentorprogram på elektro

Många teknologer vet ganska lite om vad som egentligen väntar dem efter studierna och vad man har för nytta av de kunskaper man förhoppningsvis inhämtar. Därför skall det startas ett mentorprogram, för att öka kontakten mellan teknologer och färdiga ingenjörer.

Mentorprogrammet startas på initiativ av Elektronik institutionen. Programmet var till en början tänkt att endast gälla kvinnliga teknologer i årskurs ett, eftersom det inte finns speciellt många kvinnliga föreläsare, och många kvinnliga teknologer därför har svårt att identifiera sig med ingenjörsrollen. Studienämnden ansåg dock inte att kvinnor skulle särbehandlas, och föreslog istället att mentorprogrammet skulle vara frivilligt för både manliga och kvinnliga teknologer. Mentorn kommer att vara en person från någon institution på KTH, och för kvinnliga teknologer skall mentorerna i första hand vara kvinnor. Mentorprogrammet är planerat att starta redan under hösten 1996.

Fredrik Jonsson, SNO

Förra året var jag vice studienämndsordförande. Vissa E-95:or kanske känner igen mig som övningsasse i elkretsteknik. Jag tror dock inte att jag arbetat inom KTH skall vålla några lojalitets problem.

De hetaste frågorna inom studienämnden just nu är Datorfrågan och problemen med IT (se separata artiklar i Emissionen). Under våren kommer kåren att utföra en undersökning hur bra de utlokaliserade undervisningarna fungerar. För Elektros del gäller det de teknologer som läser de första två åren i Västerås.

Under våren kommer arbetet med att förbättra undervisningen på elektro att fortsätta. Många av de problem vi har tror jag beror på bristande kommunikation. Dels mellan de olika institutionerna, men även inom institutionerna mellan föreläsare och assar. Ett mycket positivt initiativ från skolans sida är att det under jullovet hölls ett lärarkollegie, där lärare från de institutioner som bedriver undervisning på elektro träffades och planerade den kommande perioden. Ett sådant möte har inte hållits på flera år. Många bra synpunkter framfördes, och mötet var som helhet mycket givande. (Jaså ni använder diffekvationer i elkretstekniken, då kanske vi borde lära ut det i Envarren.)

I övrigt tror jag att det finns hopp om livet. Skolan har beslutat att alla nyanställda lärare skall genomgå en kurs i pedagogik. Jag bröt inga ben då jag var i fjällen och snart är det Quarneval!

Fredrik Jonsson, SNO
sno@elixir.e.kth.se
Tel: 612 24 76


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.