Emissionen Nr 1 1996: Nyheter från SNO


40 nya datorer

För att råda bot på den skriande bristen på datorer planerar fakulteten att köpa in nya datorer för undervisningsbruk. Målet är att ha en väsentligt utökad datorpark redan under våren, men senast till hösten 96.

Det har länge varit ont om datorplatser på Elektro. Detta har flera orsaker. Trängseln beror dels på missar i samordningen mellan olika institutioner, så att många datorintensiva kurser krockar, och även på att vissa institutioner missbedömt tidsåtgången för datorlaborationer. Dels beror trängseln på att vi har alldeles för få datorer. På Elektro går det för närvarande över tolv teknologer per dator vilket kan jämföras med Byggingenjörerna på Ingenjörsskolan i Haninge som har två elever per dator.

Nya datorer på gång, alltså...

För att råda bot på denna brist planerar Fakultetsnämnden (högsta beslutande organ på Elektro och Data) till att börja med att köpa in 40 nya datorer. Eftersom Digital har en leveranstid på tre månader kommer dessa datorer troligen att levereras någon gång under våren 96. I en första etapp skall de gamla VMS datorerna att ersättas med nya Alpha maskiner. Detta innebär att VMS systemet kommer att tas ur bruk. En VMS server kommer dock att fortsätta vara i bruk, så att gamla program kan köras i nödfall. De gamla datorerna kommer att tjänstgöra som X-terminaler och flyttas till nya lokaler, troligen till gamla lab-salar på plan 3 i båda Q-husen. Professor Bo Wahlberg har fått i uppgift att utreda frågan. Kostnaden beräknas till 3.5 miljoner kronor för datorer och 0.6 miljoner för nätverksutbyggnad.

Fredrik Jonsson, SNO


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.