Emissionen Nr 1 1996: Bakom den velourmjuka fasaden


Mannen – Vilddjuret i storstadsdjungeln

I många år har vilddjuret mannen förundrat oss människor i alla åldrar. Dess uråldriga och primitiva levnadssätt ät något som förbryllar och fascinerar många forskare världen över, men vissa resultat inom området kan nu efter många års hårt arbete presenteras.

Vi kommer här behandla de viktigaste punkterna för att kanske kunna öka förståelsen något mellan dessa varelser och oss människor.

Det som först och främst bör klarläggas är denna varelses arttillhörighet. Ofta sägs den höra till släktet Homo Sapiens Maskulinum men detta är en vida spridd missuppfattning. Istället tillhör den arten Cravattus Musculus.

Mannen och sporten

Ett typiskt drag hos arten är dess fanatiska intresse för sport. Detta intresse tar sig inte främst uttryck i det aktiva utförandet, utan snarare i det passiva d.v.s. en eftermiddag framför TV:n. Iförd nätbrynja och utrustad med det som arten främst livnär sig på, ostbågar, chips, dip, öl och eventuellt en hamburgare eller två, tillbringar det åtskilliga timmar hålögt stirrande in i rutan. Spridda uttryck såsom Slå den jäveln!!!, Ut med domarn!... ljuder ständigt i våningen. Det är också vid dessa tillfällen som mannen tränar upp sin stora och putande bukmuskulatur prippsmuskeln.

Mannen och alkoholen

Vid festligare tillfällen tar mannen sig en sup. Redan här märks skillnaden gentemot oss människor, som smuttar på ett glas sherry. I och med intagandet av dessa första droppar genomgår mannen en personlighetsförändring. I detta stadium inträder det s.k. fyllsnacket. Det består av fullständigt osammanhängande och ogrundade påståenden som helt saknar sanning. För att imponera på sin omgivning kan de vräka ur sig saker som I förra veckan dräpte jag en gorilla med en tandpetare. Varför de säger sådana saker är något som förbryllar vetenskapen. Detta leder oss osökt in på nästa punkt...

Mannen och kvinnan

Närhellst mannen kommer i kontakt med oss människor uppvisar han samma beteende. Allt han gör har samma syfte och förr eller senare kommer också den oundvikliga frågan Ska vi gå hem till dig eller mig?. Ibland kan den kamoufleras i termer som Hej lilla stumpan! Vad gör du ikväll efter kl. 10?, Vill du se på mina etsningar – i taket. Även om de olika exemplaren kan verka likartade i och med detta så kan man klart urskilja vissa bestämda typer:

  1. Den blyga typen. Han vågar inte tilltala någon direkt utan pladdrar mest för sig själv rakt ut i luften.
  2. Den nonchalanta typen. Han återfinns hängande på en bardisk med en stor stark ständigt placerad i ena näven – tills han av omåttlig alkoholkonsumtion slutligen faller.
  3. Plåstret. Man känner genast igen ett plåster på det karakteristiska flåsandet i ena örat hela kvällen. (Blir han inte yr i huvudet av att hyperventilera?)

Barndomen

Alla män har när de var små lekt lumpen. Somliga gör det fortfarande ibland.

Några goda råd

Om du trots allt skulle vilja skaffa dig en man för hemmabruk så bör du ha detta i åtanke:

När en man är sjuk är han klen och eländig och kräver ständig vård och omsorg. Detta oavsett om sjukdomen består av en sticka i tummen eller böldpest.

En man är hopplöst bortkommen när det gäller alla typer av maskiner. Han vågar inte en röra vid tvättmaskin, diskmaskin, symaskin...

Försök aldrig att stämma träff med en man. Han blir bara sur, grinig och irriterad för att du kommer lite försent. Fem minuters försening känns för honom som två timmars väntan.

Begär inte att han ska komma ihåg din födelsedag, bröllopsdag eller något annat viktig datum. Sifferminne är något som mannen aldrig någonsin kommer att äga.

Fråga inte om du får låna bilen, hans käraste ägodel. Han skulle bara få magsår av ängslan för att du skulle krocka. Tro för all del inte att han är rädd om dig – han är bara orolig för att det ska bli en repa i lacken.

Om du mot förmodan skulle ha råkat få tag på ett exemplar som passar dig – var lycklig! De är sällsynta. Om du ännu letar så ha i minnet: Välj honom inte efter hans yttre företräden. Han kan ha en banan i fickan!

Karin, & Pernilla, Emissionen 2/87
Textbehandling: Rasmus
Bild: Mattis & Arkivet


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.