Emissionen Nr 1 1996: Nyheter från SNO


In Cyberspace no-one can hear you scream

Institutionen för Teleinformatik¹ har varit rejält i blåsväder under hösten. Deras experiment med videoföreläsningar fick ett allt annat en varmt mottagande. Nu börjar dock skolans ledning och industrin att ta tag i problemen på allvar.

Idén med distansföreläsningar är inte ny. Försök har gjorts på andra skolor, både i sverige och utomlands. På KTH genomfördes omfattande försök med distribuerade föreläsningar för ett trettiotal år sedan. (Vissa äldre teknologer kanske kommer i håg hålen och de små lådorna som satt bredvid tavlorna i de gamla E-salarna före renoveringen. Ett spår av de distribuerade föreläsningarna). Tyvärr verkar inte tekniken fungera som det är tänkt ens på 90-talet. De teknologer som gick kursen Tillf&Kö, där undervisningen bedrevs per distans, var mycket missnöjda. För de teknologer som gick kursen och som planerar att gå Radiosystemteknik fingret kommer S3 att erbjuda stödundervisning och extra tentamenstillfällen.

Råd och dåd?

Kursen Telesystem som gavs för Data under period två fungerade inte heller bra. Kursen ges för elektro under period tre. Skolan tar dock problemen på allvar, och hur bra denna kurs fungerar kommer att utredas noggrant. Rektor har inrättat ett Råd för IT-baserad utbildning. Detta råd skall utveckla och bevaka området informationsteknik i undervisningen vid KTH, speciellt med avseende på pedagogiska frågor och distansutbildning och nätbaserad utbildning. Rådet skall vidare verka för lärarnas kompetensutveckling inom ITområdet vid KTH.

Även industrin har börjat agera. En representant från Ericsson har fått i uppdrag att föreslå ledamöter till en sökkommite som skall försöka rekrytera lektorer till institutionen.

Fredrik Jonsson, SNO.

  

1) Det bör nämnas att det inte är alla kurser på institutionen för teleinformatik som fungerar dåligt. Bla annat ger institutionen kurser i Datorteknik, vilka är alldeles utmärkta.



Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.