Emissionen Nr 5 1995: Datorer


Wem, Wad, Warför?
eller Vad är egentligen WWW?

Det var en gång en forskare på Cern som ville få ordning på sin dokumentation. Tim Berners-Lee, som han hette, skrev ihop ett hypertextsystem, från början internt för dokumentation på Cern.

Det har spridit sig en del sedan dess, nu kan du hitta information om allt från studentikosa fester och pubar till tentor och studievägledning. Om du inte föredrar rymdforskning eller komunalinformation...

Hur går det då till? Det finns ett antal läsarprogram för WWW. De vanligaste är Netscape, Mosaic och lynx. om du vill använda Mosaic eller lynx så är det bara att skriva namnet som kommando. Vill du ha netscape måste du först göra module add hacks.

När du startar browsern får du troligen upp en sida med information från E-linjen. Därifrån kan du gå vidare till exempel till sektionen eller instutitioner. Annars kan du öppna något av dokumenten i rutan här brevid.

Nettiquette

Internett är till stora delar idéellt, och de delar som är kommersiella är ganska nya. Det innebär att i många säkerhetsaspekter har man mest litat på användarnas goda vilja. Vilket i sin tur innebär att man kan göra en hel del saker som man inte bör göra.

Att det till exempel går att skicka anonyma mail, eller till och med så att de ser ut som om de kom från president@whitehose.gov, innebär inte att det är bra att göra det.

Eder Infoman, Rasmus Kaj
<kaj@e.kth.se>

Computers are not intelligent
— they only think they are.



Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.