Emissionen Nr 5 1995


SquValp
eller Försten till Strängnäs vinner

I väntan på Q. Arne Val's uppvaknande nästa år roade sig studenterna med SquVALp istället. Årets SquVALp gick av stapeln lördagen den 13 maj klockan 14.08.

[Bild]

Smedsuddsbadet i rålambshovsparken fylldes tidigt av glada studenter och helgflanörer. SMHI hade som vanligt fel varför solen sken och en frisk frånlandsvind blåste.

Bygg

Ett intensivt byggande under dagen hade nu resulterat i femtitalet mer eller mindre sjövärdiga ekipage som skulle hårdtestas på mälarens lugna vatten. Sjöfartsinspektionen lyste med sin frånvaro vilket nog var tur eftersom de flesta farkoster var minst sagt sjöovärdiga. Detta verkade dock inte bekymra ekipagens konstruktörer som modigt hävdade att dagens lilla sväng runt den på fjärden utmärkta banan inte skulle bli nån match.

Osquar Mutter spelade för att hålla alla på gott humör. De färdigbyggda ekipagen stod uppradade på gräsmattan och byggarna njöt av en välförtjänt solpaus. Precis klockan 14.08 brände amiralitetet av sin kanon och det första ekipaget kastade sig ut i det kalla vattnet.

Start 14.08

[Bild]

Till åskådarnas förnöjelse sjönk en del ekipage fort, medan andra mer välkonstruerade faktiskt såg ut att klara sig bra. Ett ekipage utgjordes av en 'Jesus', som på styltor försökte visa hur man kan skapa en illusion av att gå på vatten. En vild vadslagning över hurvida han skulle trilla och sjunka eller klara sig torrskodd längs hela stranden utbröt bland åskådarna. Trots flera vingliga moment klarade han sig dock ända fram och fick motta publikens jubel.

Andra vanskliga ekipage som kan nämnas är ekipaget KårKskalle. Dess konstruktörer hade helt missat tyngdpunktsberäkningarna vid konstruerandet varför farkosten snabbt slog runt och fortsatte sin färd upp och ned.

Mot Strängnäs

De ekipage som höll sig flytande fångades dock snart av vinden och försvann snabbt i riktning Strängnäs. Meningen var annars att farkosterna bara skull färdas en kort bana för att sedan återvända till rålis. Dock var det bara ett ekipage som hade förberett sig väl och lagt ut en lina med vilken dom kunde dra sig tillbaka till stranden igen. Övriga kämpade hårt men försvann trots detta bort mot essingebroarna. Efter en stund kunde man studera en mängd farkoster som låg väl samlade runt en boj en bit ut i vattnet, funderandes över bästa sätt att ta sig tillbaka till målfållan.

Ett par små motorbåtar engagerades i ett undsättningsförsök och lyckades på så sätt dra en del farkoster tillbaka mot vinden. Andra insåg att deras ekipage saknade de ultimata sjöförutsättningarna varför man tog sig in till stranden och bar ekipaget tillbaka landvägen. Den enda metod som annars återstod vore ju att hoppas på att någon skulle larma sjöräddningen.

Demontering

[Bild]

De farkoster som redan sjunkit hade nu endast att sikta in sig på att försöka torka inför kvällens slutfest. Övriga fick dock kavla upp overallärmarna och börja det slitsamma arbetet med att demontera sina stolta skapelser. Allt materiel trycktes in i en sopbil och byggplatsen rensades från varje spår av det stolta squVALpet.

När så eftermiddagens skoj var slut styrde alla kosan till teknis kårhus och firade sina framgångar eller dränkte sina sorger. Med sorg i hjärtat insåg man att nu skulle det dröja ett helt år innan vi fick se Q arne igen. Fast å andra sidan kunde man ju glädja sig åt att nästa år är det Quarneval igen.

Johan L


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.