Emissionen Nr 3 1995: Insändare


Håll Käften!
eller
Det snackas för mycket på föreläsningarna

E93 har rykte om sig att vara en stökig årskurs. Det värsta med detta rykte är att det till alldeles för stor del är sant. Hur länge till kommer våra lärare att acceptera detta? Här följer några illustrerande exempel.

Många är föreläsningarna som ackompanjeras av prat från deltagande teknologer. I en hel del av fallen berör snacket saker som inte har det minsta med föreläsningen att göra. Så länge detta snack kan inskränka sig till diskreta kommentarer till grannen, är det helt OK. Men när föreläsningen störs är det helt fel. Dels är det oförskämt mot föreläsaren och dels är det oförskämt mot kurskamrater som försöker koncentrera sig på föreläsningen. Om man inte lyssnar på föreläsningen, vad gör man då där?

Sen ankomst - tidig avgång

En försening kan drabba vem som helst. Det är alltså inte något problem med ATT folk kommer för sent, utan HUR folk kommer för sent. Vissa gör inga försök att dämpa sig, utan knallar helt oberörd in i salen och ber alltför ofta halva raden att resa sig, så att personen i fråga kan sätta sig i mitten av salen. Detta skapar ett stort orosmoment, och stör därmed föreläsningen. Det man istället bör göra om man kommer för sent, är att gå in lite tyst och sätta sig ganska långt bak på kanten. Om ingen kantplats är ledig kan man antingen stå längst bak och lyssna eller gå ut och vänta till rasten.

Om man ska gå tidigt från en föreläsning kan man packa ihop sina saker tyst, och sedan diskret gå ut ur salen. Man bör givetvis sätta sig på en kantplats.

Följder

Följderna av alla dessa störningsmoment kan bli nog så illa. Det är dessvärre redan nu ett faktum att lärare flyr Elektro. De vill helt enkelt inte undervisa oss. Om ryktet sprider sig till alltför stora delar av lärarkåren, kan följden bli att inga lärare egentligen vill undervisa på Elektro. Vi kommer i så fall att som lärare bara få en aldrig sinande ström av vikarier och lärare som inte har nåtts av ryktet. Detta är allt annat än bra. Låt oss försöka förhindra det.

Information

En annan sak som är lite olustig är när teknologer från diverse sektionsföreningar vill informera om saker och ting. I många fall stönar då större delen av teknologerna fram ett "NEJ!". Detta är inte särskilt vänligt mot ens sektionskamrater som vill informera om arrangemang och dylikt. Även om man inte är det minsta intresserad av det som sägs, kan man visa lite hänsyn mot sina informerande kamrater. Följden av detta kan annars bli att ingen vill informera oss om vad som händer på sektionen.

Låt oss tillsammans försöka bli en årskurs som är roligare att ha att göra med!

Undertecknat av:
Mikael Amelin, Johanna Bergstrand, Carl Bråkenhielm, Fredrik Carlsson, Alexander Engman, Martin Franzén, Mardjan Haghighat, Jonas Hedberg, Kathrine Hogseth, Lars Holmgren, Magnus Holmgren, Christer Jansson, Thomas Johnson, Anders Jonsson, Annika Kihlstedt, Thomas Kinnman, Jonas Kotander, Johan Kwarnmark, Stefan Lindblad, Anna Lundqvist, Fredrik Melin, Cecilia Ohlsson, Thomas Rylander, Mattias Sandström, Charlotta Sigrand, Henrik Strandberg, Peter Szabó, Mie Sörqvist, Ulf Wallentin, Stefan Werner, Johan Wistrand, Björn Ållebrand


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.