Emissionen Nr 3 1995: Insändare


Vad händer om man missar en övning?

Det är väl inte helt oväntat att en insändarliknande artikel ska publiceras om den tar upp en möjlig orsak till E93 dåliga tentaresultat..

Det finns väl fler teorier än verkliga orsaker till dåliga tentaresultat, eller hur? Här räknar jag upp ett par gamla klassiker:

I den här artikeln presenteras en helt ny (?) och fullständigt revolutionerande teori som inte alls motsägs av de ovanstående klassiska teorierna, nämligen att det råder en viss hysteri bland E93:or.

Rädd

Hysterin karakteriseras av rädslan att missa en föreläsning eller en övning. För visst är man rädd. Det ryktas att hos vissa övningsassar går man bara igenom de tal som är viktiga för tentamen. Tänk om man väljer fel "asse"! Vad skulle inte kunna hända då? Det känns som om många av institutionerna har blivit riktigt hyfsade på att skrapa fram litteratur som saknar lösningsmanualer. Detta i syfte att få oss elever beroende av schemalagda övningar.

Ledighet

Jag betraktar KTH som en direkt förlängning av gymnasietiden. Är det verkligen meningen att vi ska ha så mycket schemalagd undervisning? Vore det inte bättre om föreläsningarna utformades till att vara lite mindre teoretiska. Föreläsaren kunde dra fler exempel på tavlan.

Ansvar

Man har som teknolog ansvar för sin egen studieuppläggning. Vi har redan nu möjlighet att gallra ut föreläsningar och övningar som vi inte vill gå på. Hur många utnyttjar den fantastiska möjligheten?

Bäst

Ett möjligt scenario är alltså föreläsningar där fler exempel tas upp, övningar som får karaktären av räknestugor och institutioner som ställer upp med räknejourer m.m. Det här skulle ge teknologen större frihet och därmed möjlighet att fördjupa sina kunskaper. Man skulle få mer tid att räkna och tänka själv.

Teorier

Jag vill bara passa på att påminna om att denna artikelidé kommit till efter ett flertal samtal och diskussioner med E93:or. Det är inte helt osannolikt om den här artikeln kommer att följas av intervjuer med studievägledningen och institutioner i nästa nummer av den här tidningen.

Research: Johan Wistrand


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.