Emissionen Nr 2 1995


Hackerspalt

Det har ju blivit väldigt hippt och inne att vara lite cajber så där, så jag inleder väl med några tips från den virtuella världen.

Om man vill bevisa att man är smartare än en dator så har några hackers vid högskolan Karlskrona / Ronneby gett dig tillfälle att spela Othello mot deras dator. URLen är:
http://​www.pt.hk-r.se:80/​~roos/​othello1

Stockholms Partyserver börjar bli riktigt användbar nu när såväl PrU som SUS/KM, eller vad festfixarna på universitetet heter, har fått dit sina program. På PrUs sidor kan du till och med boka biljetter till Squttet med Electric Banana Band. Stockholms Partyserver hittar du på URLen
http://​www2.e.kth.se/​ths/​party

Har datorerna varit elaka mot dig? Det finns hopp! Prova att klicka på ikonen Hjälp på Elektrosektionens förstasida. Här kan du hitta ganska mycket hjälp om en hel del.

Ni vet väl att Emissionen finns på WWW? Du läser den nu ...

Krångel med AFS

Det är kanske dags att bli lite seriösa. Om man har ett kurskonto eller så på IT kanske du vill kunna komma åt dina filer där från elektros datorer, och dina filer här från deras datorer.

Om vi säger att eXXan jag vill komma åt sina filer på IT går det till så här:

Först gäller det att tala om för ITs datorer att man finns på elektro. Det gör man med kommandot aklog ungefär så här (detta skall du skriva på elektros datorer):

aklog it.kth.se

eller

aklog /afs/it.kth.se/

vilket det egentligen ska vara verkar variera med tiden. . .

Sedan skall du tala om för ITs datorer att du får här får använda dina filer där. Det gör du genom att lägga till ditt konto på elektro till ditt kontos grupp remote-users. Så här skriver du på ITs datorer:

pts add jag@e.kth.se jag:remote-users

Då ska det vara klart. Du kan kolla om du har lyckats så här:

pts m jag:remote-users

Om du har lyckats skall du få en rad med jag@e.kth.se.

Sedan kan det ju vara trevligt att kunna hitta filerna lite lätt. Så här kan du göra en symbolisk länk från ditt elektrokonto till ditt ITkonto. Om du står i ditt hembibliotek gör du så här från elektros datorer:

ln -s /afs/it.kth.se/home/eXX/jag it

Sedan är det bara att göra alltihop från andra hållet också.

Ordbehandling?

Det händer ganska ofta att någon frågar om det finns någon ordbehandlare som fungerar på Alphadatorerna. Svaret är att det gör det inte.

Hur kan man då göra? Jo, man kör DECwrite på Ultrix (eller kanske VMS) i stället. Det kan man antigen göra genom att gå till en dator som kör det, dvs de som har gråskaleskärmar, och logga in där. Annars kan man sitta vid en Alpha och köra DECwrite på spirou. Då gör man såhär:

Först ser man till att spirou får öppna fönster på den dator där man sitter:

xhost spirou

Därefter loggar man in på spirou, det kan man göra med xrsh, rlogin eller telnet, vilket som helst.

Sedan är det bara att skriva DECwrite och hoppas att det fungerar.

Modempoolen

Det kommer tydligen att hända saker med modempoolen. Modemen på 149680 byts ut mot V.34 modem. Dessa kommer bara att vara till för kommunikation med SLIP/PPP.

På 203790 (som kör 9600) kommer fler modem. Dessutom kommer sättet man väljer dator på att ändras. Detta enligt rykten från centrala KTH.

Elixir

Till sist tror jag att systemgruppen har någonting de gärna vill ha sagt:

Använd inte elixir! Den har tillräckligt mycket att göra som fil- och wwwserver, och om någon gör något annat på den går allting väldigt långsamt för alla. Kör i stället på zafir, eller spirou om du behöver Ultrix.

Rasmus

PS. Bara en sak till. . . Stäng dörren efter er! DS.



Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.