Emissionen Nr 7 1994: SIKgasque


SIKgasque

Den 21 oktober kom de över Östersjön. Ett femtiotal festsugna teknologer från Helsingfors. Tolvan blev ett myllrande kaos av vita overaller. SIK-gasquen hade tagit sin början.

[Bild]

Makabla? Världspremiär av dramat Petra sörplar bäsk.

Det hela brakade loss ungefär halv fem. Då kom SIKarna till tolvan. Därifrån traskade vi allihop till Uggleviksparken. Där skulle det lekas lekar. Vi delades in i lag efter färg på underkläder, skostorlek och huruvida man ätit idag eller ej. Efter detta började lekarna. Trots det ganska rejäla dunklet började lekarna för min del med spökboll. Här var det mer än poäng som fick en att vara på helspänn. Det var ren självbevarelsedrift. Bollen var nämligen svart, och syntes inte så där störande bra, och en sekunds ouppmärksamhet kunde ha fått ödesdigra konsekvenser.

Games People Play

[Bild]

Personalen slevar soppa.

Efter spökbollen var det dags för en form av landhockey. Varje lag utrustades med varsin knappa meter planka. Sedan släpptes en tennisboll ned på marken någonstans på planen. Tanken var då att man skulle göra mål. Detta var inte helt lätt, eftersom bollen lätt försvann i halvdunklet. Personligen satsade jag på taktiken att slå hej vilt på allt som rörde sig under knähöjd, och det fungerade hyggligt (inte ett enda dödsfall). Den tredje och sista leken var en form av frisbeestafett. Fyra ur varje lag skulle kasta frisbeen mellan sig, och ju fler kast man klarade, desto fler poäng fick man. När lekarna var slut begav sig hela sällskapet tillbaka till tolvan, där det serverades choko-punsch. Efter en stunds intensict "minglande" med våra finska vänner började sittningen.

Finsk frequensnormal

[Bild]

Finskt spex är allvarliga saker ...

Sittningen, där maten var VÄLDIGT bra, var något annorlunda. Till att börja med fanns det två frequensnormaler. Dessutom talade en av de finska (emellanåt också svenska). Sångerna var av blandad härkomst, en del finska, de flesta svenska. Våra finska vänner hade preparerat några små gyckel, som framfördes till församlingens stora glädje. Ett spex innehöll spel på delvis vattenfyllda flaskor. Min favoritskådespelarinsats gjordes emellertid av en kraftig herre som spelade jultomten i nätundertröja. SIKarna sjöng också en sång om JAS och dess flygfärdighet. Di svenske kontrade med en finsk översätting av en sång i sångboken och Gällivarevisan.

[Bild]

Utpumpad? Musse på SIK-gasque.

Pulad gåva

Vår sektion förärades också med en gåva. Två elektronikpulande SIKare hade gjort en partylåda. Den bestod av ett antal lysdioder som fungerade som rinnande ljus, en högtalare och en krets som spelade olika melodier. Allt detta kunde, om man ville, ackompanjeras av en kos råmande. Denna funktion styrdes med den s.k. "mjölk on-mjölk off"-switchen. Som tack för maten framförde de manliga SIKarna ett finskt kväde till vice Maria. Troligen var det något i stil med 'En liten blå förgätmigej (Finnish Remix)'. Vi sjöng också några finska snapsvisor, såväl som svenska. Språkskillnaderna ställde emellanåt till med vissa konversationella svårigheter, men man kunde ju alltid ta till engelskan (hur översätter man malört till engelska? Jag satsade på moth-herb.). Efter några timmar förklarade frequensnormal Erik att taffeln var bruten, och efterköret statrtade.

Underliga sedvänjor

[Bild]

Singin' in the rain ...

Under efterköret uppdagades vissa finska sedvänjor som skiljer sig från våra. Exempelvis ville våra finska fränder att ljuset skulle släckas kl. 23.00 (midnatt finsk tid). I mörkret ställde de sig så på borden och sjöng någon finsk teknologvisa. Annorlunda, men stämningsfullt. Framåt midnatt bröts alla konversationer av att den finske frequensnormalen skrek något på finska. Detta fick alla SIKare att slänga sig på varandra i en stor hög, och sjunga en finsk visa. Denna visa fick jag senare översatt till något i stil med 'Vi ligger på varann...'. Vidare uppgav en SIKare att de minsann gjorde så här varje föreläsningsrast. När klockan började dra sig mot kvart i sent, lämnade emitteur Ulf tillställningen, men många var kvar... Till exempel en SIKare som troligen inte tog sig därifrån på en bra stund.

Text: Uffe
Foto: Björn och Petra


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.