Emissionen Nr 7 1994: Enkät


Enkätsvar
eller
Vad tycker vi egentligen?

Som en del av er vet har SNO (med medarbetare) sammanställt en liten enkät angående Elektro och här försöker vi visa vad ni tyckte.

E92 och E93 fick möjlighet att svara på enkäten och 299 tyckte till om vår utbildning. Svaren var oftast ganska klara men slutsatser om vad som eventuellt ska förändras är ju mycket svåra att dra.

Resultat

Elektriker är duktiga att närvara, 85% går på mer än 4/5 av alla föreläsningar och övningar. Det kanske är bra att gå på föreläsningar eftersom bara 43% av teknologerna tycker att de förstår kurslitteraturen bra eller mycket bra. Tyvärr så förbereder sig inte teknologer som de borde. Endast 7% lägger ner lite tid på att förbereda sig till som mest varannan föreläsning eller övning.

Hur mycket pluggar man på Elektro egentligen. Lägger vi ner dubbelt så mycket tid som de på Universitetet? Därom tvista det lärde. Enkäten talar i alla fall om hur mycket elektriker pluggar. 35 teknologer (av 299) pluggar mindre än fem timmar i veckan. Är det de som klarar tentorna?

Nästan alla var i alla fall överens om att de kunde jobba mer med sina studier, bara 20% ansåg att de inte kunde lägga ner mer tid.

Tre perioder är bra, eller?

När det gäller skriftliga kommentarer skrev så många som 43% att de tyckte att treperioderssystemet var mindre lyckat och dessutom skulle nog inte lite pedagogisk utbildning skada våra föreläsare och övningsassar. Kanske skulle förändringar på det området förbättra studieresultaten på Elektro eller beror resultaten på att så många som 40% valde linjen pågrund av att det är en bred utbildning och inte av intresse.

Resglada

Elektriker är resglada människor, över 70% av oss ägnar mer än 2 veckor av året till semester och nöjesresor. För att finansiera detta jobbas det också duktigt; 67% har svarat att de jobbar mer än 5 veckor på sommaren.

Men trots det stora reseintresset så har ungefär 30% svarat att resorna till och från skolan påverkar studierna negativt. Kan det kanske vara så att tågen mot Mörby Centrum inte går tillräckligt ofta, eller inte alls?

Slott eller koja?

Bostadssituation verkar att ha löst sig för de flesta, detta trots bostadskrisen. Av de tillfrågade har 55% svarat att deras studiemiljö hemma är bra eller mycket bra. Trots den fina bostadsmiljön svarar 80% att de klarar sin ekonomi med hjälp av studiebidrag och /eller lån. Kan detta vara ett tecken på att bostadspolitiken inte helt har misslyckats?

Okunniga Elektriker!

Trots all information på Armada-dagar, företags-seminarier och liknande famlar de flesta i blindo då de gäller de kunskaper vi eventuellt får oss till livs. På frågan om vi anser att vi får relevanta kunskaper för arbetslivet har hela 35% svarat "vet ej". 25% har svarat "nej, bara en del" eller "nej". Är det så att vi Elektriker inte har den ringaste aning om vad som händer ute i arbetslivet, eller föringar vi enbart de kunskaper vi trots allt har serverats?

Statistik

Enkäten berättar också att 95% sökte teknisk högskola i första hand och informationen om linjen hade de flesta fått genom en broschyr. 70% tyckte att de hade valt rätt linje och lika många skulle rekommendera Elektro till en yngre kamrat.

60% av de som svarade hade betyg 4,0 eller mer från gymnasiet och 70% har gått teknisk linje.

Mie & Mattis


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.