Emissionen Nr 6 1994


Lost in Cyberspace

Vad gör egentligen di därna Cyberponquarna? Ungefär den frågan brukar jag få allt oftare, på senare tid även från journalister utanför sektionen.

Cyberponq klarar biffen

Vi är en sammanslutning som gör grovjobbet på sektionens WWW-sidor. Vi försöker förse E-osquar och E-osqulda med information som de kan behöva. T.ex. vilka PRe-skutt som är på gång. Vi försöker även se till att ha länkar till en massa trevliga sidor med mer eller mindre seriös inriktning. Allt ifrån valet via Wall-Street kurser till ettans egna hemsida. Vi försöker också se till att skriva ner diverse enkla tips om hur man gör t.ex. sin egen sida.

Cyberponquarna (miss-)leds av Infomanen, som är en funktionärspost inom sektionen. Infomanen väljs på SM och sitter halvårsvis. Nuvarande Infoman är Magnus Danielson E93. Infomanen har en roll som liknar en chefredaktörs, nämligen att se till att sidorna blir någorlunda enhetliga och innehållsrika.

Även vi har märkt att det varit n0llning, då det kommit många mail från n0llan där de anget vilken tröjstorlek de har. Det har indikerats att det varit någon tröjtävling på gång, vilket jag själv då inte känner till. Det är glädjande att så många E94:or lärt sig att maila. Det vore trevligt att få annat än tröjmail från er.

Vadå WWW?

Tja, WWW står för World-Wide-Web och är egentligen inget annat än ett antal datorer som är anslutna till Internet. I allmänhet så beskrivs sidorna i ett dokumentspråk som heter HTML. HTML är inte ett språk där man beskriver var saker ska ligga (en vanlig missuppfattning), utan bara vad olika delar av texten ska ha för funktion.

Detta språk behöver man inte lära sig om man inte ska göra egna sidor. Det är för övrigt ganska enkelt att lära sig. Det finns många olika sidor som beskriver hur man gör, dessutom så brukar det nästan alltid finns någon Cyberponq i datasalarna som man kan fråga.

Mosaic?

Mosaic är ett verktyg för att hämta och visa web-sidor. De flesta har det på Session Maneger menyn så det borde inte vara så svårt att få igång. Man får då upp Elektrolinjens sida. Den består mestadels av text och en del (tråkig) grafik.

En del text har en understykning, denna text har en länk till en annan sida. Om du för muspekaren till en understruken text så får du se vart länken går (detta vissas strax ovanför knapprraden). Trycker du på vänstra musknappen en gång så följer du länken, dvs du får se den länken.

Det går även att länka bilder, detta kan man t.ex. se längst ner på sektionens förstasida. Länkade bilder får en ram runt sig. Det kan även förekomma olika länkar för olika områden på bilden, detta kan man se på knappraden under logon på sektionens förstasida.

Det är bara att klicka sig fram alltså. Om man nu vill gå till den sida man just kom från så kan man trycka på Back knappen.

Tips: Om man kommer på att man inte vill följa en länk trots att man redan tryckt på den så kan man avbryta inhämtningen genom att trycka på jordgloben som finns uppe i högra hörnet.

Det finns vissa sidor som man kan skriva i, det är bara att klicka i rutan och börja skriva. Detta används t.ex. på sk. mail-me sidor, dessa sidor gör att man kan maila till folk från Mosaic. Denna funktion kommer ni snart att kunna använda för att anmäla er för tentor, så det är nog ide att lära sig redan nu.

Egen sida

Om man tycker att det vore kul med en egen sida så kan man (relativt) enkelt skaffa sig en sådan. Alla studenter på Elektro kan skaffa sig en egen presentationssida. Där kan man skriva om nästan vad man vill, men det finns gränser! Jag har t.ex. sett två personer som helt fräckt norpat andras sidor utan ens bry sig om att ändra på bilder och mail-address.

Detta är väl kanske inte det bästa sättet att skaffa en sida, så ta istället och fråga någon som gjort sidor förr (t.ex. Infomanen, Cyberponquar eller så). Det finns ett index med alla personer årskursvis, därifrån blir man länkad när man lagt in en sida. Detta index uppdateras med några dagars mellanrum. Indexet hittar man från sektionens förstasida på knappen Personsökning. När får jag se just din presentation på webbet?

Eder Infoman, Magnus Danielsson


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.