Emissionen Nr 1 2004: Tekniska Högskolans Radioklubb


THR har sjösatt en IRLP-nod

Tekniska Högskolans Radioklubb driftsatte lördagen den 31/1 Stockholms första IRLP-nod. Med hjälp av noden och en handapparat för 2-metersbandet kan licensierade radioamatörer kommunicera med andra radioamatörer i hela världen.

[Bild]

Noder finns på flera håll i Sverige, bland annat i Västergötland och i Göteborg. De flesta finns i USA, men den som vill kan också koppla upp sig mot en nod på McMurdo-basen på Sydpolen!

THR på webben

Internet Radio Linking Project, IRLP, använder Internet för att koppla ihop noder. På frekvensen 145.300 MHz som vår nod använder sänder man nodnumret på den nod man vill koppla upp sig till med hjälp av så kallad DTMF-signalering. Ljudmässigt hör man i många fall ingen skillnad på om man har kontakt med stationer inom Sverige eller ute i världen såsom Canberra, New York eller Hawaii.

IRLP-noden är ett utmärkt komplement till THR's funktion som nav i det som kallas AMRPNet – de licensierade radioamatörernas egna så kallade A-nät på Internet. Med hjälp av AMPRNet kommunicerar radioamatörer trådlöst med samma protokoll som används på Internet. THR ansvarar för driften av den nationella router för att dirigera från utlandet inkommande IP-trafik.

Vi använder också mer traditionella former av amatörradio för att utöva vår hobby. Kanske har du sett vår stolthet i toppen på Klocktornet? Med den stora antennen kan vi på kortvågsbanden kommunicera med hela världen både på telegrafi och telefoni.

  

Bästa 73 de SK0BU, Tekniska Högskolans Radioklubb

Peter Andersson


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.