Emissionen Nr 1 2004


Jag älskar tentor!

De flesta som läser på Teknis har någon gång råkat ut för en tenta. En tenta innebär att man liksom avslutar en kurs, d.v.s. visar att man lärt sig något och inte bara lajjat. Ibland är väl lajjat det enda man gjort, men skenet måste hållas uppe.

Varför behövs tentasystem? Kungliga Tekniska Högskolans utbud består av ett nätverk av hundratals parallellgående och uppföljande kurser. De flesta är mycket specifika och läses av ett visst program eller av en viss inriktning. För uppföljning av kurserna krävs det i de flesta fall att man tenterar i det aktuella ämnet för att verifiera att man lärt sig någonting under kursens gång. För att lösa problemet med vilka kurser som ska tenteras när, anammar KTH olika typer av tentasystem. För tillfället används två olika typer, ett äldre system som i folkmun kallas "4-perioders" och ett system under test som är periodlöst. Här kommer en redogörelse över de viktigaste skillnaderna.

"4-perioders"-systemet
Nyttjas av: Årskurs 2 eller högre.

Detta system liknar system som funnits förut. Det bygger på att de två terminerna delas upp i 4 perioder. Det innebär alltså 2 perioder per termin. I vanliga fall läses två eller flera kurser samtidigt under en period och sista veckan i perioden saknar schemalagda lektioner vilket medför att kursdeltagarna får en ledig vecka att förbereda sig inför tentamen. Samtliga kurser som läses under perioden tenteras i slutet av densamma, vanligen under en till två veckors tid. Detta medför att det inte skiljer mer än 2-5 dagar mellan respektive tenta. I vissa fall tenteras tre kurser under tre på varandra följande dagar. De flesta kurser är naturligtvis olika långa (vv 1-10p) vilket i sin tur innebär att kurserna avslutas vid olika tillfällen. Vissa kurser avslutas mitt i perioden medan andra slutar tätt inpå periodslutet.

Fördelar:

Tentorna samlade, lätt att planera, inga tentor mitt i perioden, en vecka ledigt innan tentorna.

Nackdelar:

Lång tid till tentan om kursen slutar mitt i perioden (Ex.vis kan en 4p-kurs avslutas hela 6 veckor innan en 10p-kurs, 4p-kursen tentas ändå av samtidigt som 10p-kursen.), tätt mellan tentorna, svårt att vara lika förberedd inför samtliga tentor, man måste under den lediga veckan plugga till samtliga tentor => planeringssvårigheter

Periodlöst
Nyttjas av: Årskurs 1 (from Ht 2004 även årskurs 2, alltså nuvarande åk 1)

Det periodlösa systemet är helt nytt på KTH och testas i årskurs 1 på flera olika program. Detta system är enklare uppbyggt än "4-perioders"-systemet men något svårare att genomföra. Enklare på det sättet att terminerna inte delas upp i perioder utan är just periodlösa. Svårare p.g.a. att det krävs mer planering för att sätta ihop scheman. Grundtanken är att kurserna man läser tenteras när de avslutas. Detta sker under terminens gång och de kortaste kurserna avslutas och tenteras följaktligen först, de längsta sist. Vanligen avslutas en kurs senast onsdag en vecka och tentan ligger ofta på måndagen veckan efter. För att skapa utrymme för sista-minuten studier (eller umgänge av något slag) är de berörda kursdeltagarna lediga torsdag och fredag den vecka som kursen avslutas. Dvs, fyra dagar ledigt innan tentan.

Fördelar:

Inget dröjsmål mellan kursavslut och tenta, högst en vecka, olika kurslängd medför att tentorna blir fördelade över terminerna.

Nackdelar:

Tentorna sammanfaller sällan med högre årskursers tentor, vilket medför att åk 1 ej har "lugnare" tillfällen samtidigt som resterande sektionen.

Bu eller bä?

Det finns bra saker med både periodsystemet och det periodlösa. Periodsystemet är väl organiserat och lätt att bara stoppa in i almanackan; lektioner nu, tentor sen. Periodsystemet är dessutom utprovat under lång tid och har få babysjukdomar. Det periodlösa å andra sidan är lite mer revolutionärt! Tentorna infaller lite huller-om-buller under terminen men givetvis i anslutning med kursslut.

Av för vissa känd anledning är jag inte särskilt objektiv, men under den tid jag nyttjat det periodlösa systemet, har mitt hjärta slagit så hårt för detsamma att jag måste upphöja detta system till vinnare. Detta system är framtidens!

Ludvig Lindström


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.