Emissionen Nr 6 2002: På riktigt


Civ.ing, elektro!

Namn: Ulf Wallentin
Utbildning: Civilingenjör elektro
Studieår: e93
Yrke: Konsult
Företag: Tritech StockholmAB

Utsikten är enorm. Nackamasterna blinkar borta i horisonten och alla kända Stockholmska landmärken sträcker sig upp mot natthimlen. Stad i ljus. En snöande fredagkväll i slutet av november träffar jag civilingenjören Ulf Wallentin högst upp i Söderpinnen. Vi slår oss ner i en liten fåtöljgrupp.

Vad var de första känslorna du fick när du var klar?

Jag hade ledsnat lite på KTHlivet. Kände att det var dags att tjäna lite pengar, stå på egna ben och bli klar från den skyddade verkstad som KTH utgör. Jag kände väl inte så där direkt att jag kunde allt, men jag hade förmågan att lära mig, tillgodogöra mig och att söka information. Det var skönt med examen. Den största känslan var att det var något som jag själv åstadkommit och att ingen kan ta det ifrån mig.

Vad blev dina första arbetsuppgifter?

Första projektet jag hamnade på handlade om att anpassa ny mjukvara i en kommunikationscentral så att denna skulle kunna kommunicera med en undercentral. Kort och gott programmering i Delphi.

Känner du dig begränsad på något sätt, d v s borde du känna till mer?

Ja, så är det väl alltid. Du kan alltid lära dig mer. Det viktiga är att i projekt se till att alla på något sätt täcker in de kompetenser som behövs. Viktigt är också att säga ifrån om det är något man känner att man inte behärskar. Detta så att man kan skaffa in den kompetens som behövs innan projektet skridit för långt.

Känns det som att det är en tydlig skillnad mellan din fritid och arbetet? Är dina helger mindre ångestladdade än under studierna?

Detta är ju faktiskt väldigt individuellt. Själv ställde jag upp villkor när jag började jobba. Både för mig själv och min chef. Villkoren var att fritid var fritid och jobb jobb. Dessa två skulle alltså vara skillda från varandra. Jobbet skulle alltså skötas på den tid som avsatts för detta, d v s ca 40 timmar i veckan.

Ibland kan det vara så att det är akut läge och då får man rycka in lite extra, men det är viktigt att inte göra det till en vana. Annars är ju faktiskt konsultbranschen känd för övertid och utbrända konsulter. Speciellt just nu då det är dåliga tider och hårdare arbetsmarknad, så ökar kraven på att färre skall klara mer på kortare tid, vilket kommer att bli en ond cirkel.

En sak som är mycket viktig är att man själv känner att man gör ett bra jobb. Det har hänt att folk har talat om för en att man inte gjort tillräckligt eller att man gjort på ett felaktigt sätt. Det viktiga är att samtidigt som man ska lyssna på kritik ska kunna tro på sig själv och stå för att man gjort bra ifrån sig.

Vad har du haft för nytta av din utbildning på elektro?

Ja, själva ämnena kommer man inte ihåg så mycket av, men följande saker har jag haft nytta av:

  1. En teoretisk bas för vidare inlärning
  2. Ingenjörsmässig metod att strukturera, bryta ner, attackera och lösa problem
  3. Skaffat mig ett kontaktnät. Inte bara för att kunna söka jobb och liknande, utan även få hjälp med information eller var man kan söka information.
  4. Under gymnasietiden var det alltid läxor och någon som sa att det här skall ni kunna i morgon o s v, under min studietid på elektro så fick man lära sig vad frihet under ansvar innebär. Alltså att man får vara självständig och du ensam är ansvarig för vad det mynnar ut i.

Har du varit engagerad i sektionslivet och vad har det gett dig?

Jag har varit fadder, emitteur, Che, kollektiv hoftorsk med dåvarande styret, reviderade stadgarna innan Orgel, Hestoriekomitten (skrev Hestorieboken), Triis på TMH samt Fan och rått.

Mitt engagemang har främst gett mig det kontaktnät jag har idag. Förutom det så har jag haft otroligt kul under min tid som engagerad. En annan viktig lärdom var att det faktiskt fanns folk som fick allt att fungera. Alla saker hände inte bara av sig själva, utan det var en mängd personer som la ner sin fritid på det hela.

Personalfester

Slutligen en fråga om livet på andra sidan kan vara så illa som man hört talas om. På exempelvis personalfesterna?

Mmmm, över lag så är det nog så att många rykten kan vara överdrivna. Sedan är det så också att det varierar väldigt mycket, men nog kan det hända ibland att fester kan urarta.

Jag tackar Ulf så mycket för intervjun, vänder blicken över ett nattvaket Stockhlm och funderar lite över hur jag kommer att känna det när jag sitter där. Det är ju trots allt inte så långt kvar.

Uffe Kalla


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.