Emissionen Nr 3 1998: Teknikinfo – Inte bara osthyvlar


Bäska droppar

Vad folk tycker om bäsk är ju var och ens ensak. Här kommer en beskrivng på bäsken och dess mystik. Mer bäsk åt folket!

Bäska droppar är en mycket populär dryck bland E-teknologer.

Syftet med denna text är att ge en beskrivning av Bäska Droppar som är klassat av System bolaget som Kryddat Brännvin varunummer 214.

Den enhet som saluförs av Systembolaget för 164 SEK/750 ml består av fyra delar:
A. Buteljen
B. Skruvkorken
C. Innehållet
D. Tillbehören

Beskrivning av huvuddelar

A. Buteljen

Buteljen till Bäska Droppar är av glas och är formgiven med ett rakt långsmalt utseende. Etiketten är av papper.

B. Skruvkorken

Skuvkorken är gjord av metall med en plastpacking i botten för att sluta tätt mot buteljens öppning. För att öppna buteljen skruvar man skruvkorken medurs.

C. Innehållet

Bäska Droppar är ett kryddat brännvin med ett tydligt inslag av kryddan malört.

Alkoholhalten är 40% av volymen.

Smaken är till en första början något besk, detta kan hänföras till malörten.

Bäska Droppar har anor ifrån början av seklet, då brännvin kryddat med malört användes som läkemedel.

Malörten, Artemisia absinthium har ytterst besk smak och sprider vid söndergnuggning en genomträngande lukt. Namnet malört syftar på dess påstådda men tvivelaktiga förmåga att skydda kläder mot mal.

Stjälkar och jordstam är mycket sega och bladen är silverglänsande av mjuk, tilltryckt hår. Blommorna är lysande gula.

För medicinskt bruk (och till krydda) insamlas blomställningen, Herba Absinthii.

Malört ses hos oss på torra, steniga, varma platser:

Malörten är utbredd i södra hälften av Sverige, Norge och Finland. Den blommar på eftersom maren och hösten. Torkade blomsterställningar anses ha en viss narkotisk effekt.

Alkohol, (etanol, etylalkohol C2H5OH) är det äldsta bedövningsmedel mänskligheten känner och det mest använda. Under lätt alkoholverkan minskar hämningar, vilket medför att den alkoholpåverkade känner sig säkrare på sig själv.

I större doser är alkohol framför allt ett hämmande gift, som förr användes som bedövningsmedel inom kirurgin. Alkohol uppkommer ur jästsvampar. Eftersom nästan alla folk upptäckt alkoholens berusningseffekter, exempelvis då fruktsaft fått jäsa, har alkoholkonsumtion integrerats i de flesta kulturer.

Kemi. Alkohol är en kemiskt enkel substans, C2H5OH. Den är vattenlöslig och förbränns i levern. Den utskiljs med utandningsluft och i urinen.

Farmakologi. Alkohol sugs snabbt upp i magsäcken och når hjärnan via blodomloppet. När en person druckit sprithaltiga drycker så att koncentrationen av alkohol i blodet nått upp till 1 promille, ses tydliga tecken på berusning. Vid 2 promille är berusningen kraftig. I genomsnitt förbränns 0.15 promille alkohol per timme. Nedbrytningen sker i levern och tränger där undan annan viktig ämnesomsättning. Metabolismen (omvandlingen) av t ex läkemedel och cannabis blir långsammare än normalt om en person samtidigt har intagit alkohol.

Alkohol förändrar beteende och sinnesstämning. Det är i centrala nervsystemet som dessa förändringar utspelas och där på cellulär nivå. Alkohol påverkar nervcellernas membraner, som luckras upp och släpper ut för mycket signalsubstanser. Vid långvarig och intensiv alkoholkonsumtion bygger emellertid nervcellernas membraner om sig och blir stelare. Då kan alkoholen inte påverka lika mycket och kan inte heller ge samma starka känslor av lust och olust. En ökad tolerans har skapats. Cellerna påverkas dock av att membranerna byggs om. Så kan t.ex. celler som står för minneslagring och rörelsekoordination förtvina.

Slutar alkoholmissbrukaren att dricka har dock hjärnan stora möjligheter att återhämta sig. (ur Uppslagsverket Droger A-Ö, av Kerstin Tunving och Thomas Nordengren)

D. Tillbehören

Bäska Droppar drickes lämpligast i snapsglas som med fördel kan vara spetsiga d.v.s. konformade. Ett snapsglas bör ej vara större än att man kan dricka hela innehållet i en klunk.

Mat är alltid ett bra tillbehör till Bäska Droppar då det motverkar en alltför hög berusningsgrad.

Det viktigaste är ändock att ha goda vänner till hands!

Källor: Lindman Carl Axel Magnus Nordens Flora Tunving Kerstin och Nordengren Tomas Uppslagsverket Droger A-Ö Systembolagets Publikation Prislista Mars 1998

KTH 1998-03-19
Fredrik Gidlund


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.