Emissionen Nr 1 1996: SMusK


Ännu mera SMusK (nu på CDROM)

Precis före jul brukar skivbolagen passa på att ge ut nya skivor med många av sina grupper, med förhoppningen att just deras skivor ska bli allas favoritjulklapp.

Någon vecka före jul kom även allas vår favoritstudentorkester SMusK ut med en ny CD. Titeln är Get Happy och den innehåller 15-16 låtar. Omslaget har inte mindre än sex olika fodral som man kan välja mellan. Omslagsbilderna representerar olika musikstilar, allt från dansmusik till hårdrock.

Musiken på CDn

På CDn ingår låtar som SMusK har spelat under de senaste fem åren, dels gamla jazzlåtar i SMusKarrangemang, dels en egenkomponerad låt som heter På havet. De som gick på SMusK-framträdandet i Tolvan under Jubelveckan kunde höra ett antal smakprov från den nya CDn, som till exempel Sing Sing Sing, Knock me a kiss och Get happy. Emissionens utsände har hört valda delar av CDn, och av det jag hört så verkar CDn vara otroligt bra. Enligt SMusK själva spänner musiken över ett brett spektrum, från förförarmusik över bilåkarmusik till partymusik.

CDROM-spår med Skaletten

Vad är då skillnaden mellan att se SMusK live och att lyssna på en SMusK-CD? Det något kryptiska svaret är enligt SMusK:are Mårten Paulsson att man blir inte blöt av att lyssna på CDn och man missar Skaletten. Att man missar den eminenta baletten Skaletten är dock inte helt sant. På CDn ingår ett CDROM-spår, Sing Sing Sing, på vilket Skaletten finns med.

Inspelningen av CDn

SMusK:s nya CD spelades in under två helger i Musikens Hus och i Danderyds Gymnasium, och musiken är i princip inspelad live i studion, med endast två mikrofoner. Innan inspelningen började hade SMusK repeterat under hela hösten med stegrande intensitet och frekvens. Att detta hårda arbete har givit resultat kunde höras på de smakprov som Emissionen fått höra.

SMusK vs. övriga orkestrar

Det som skiljer SMusK från andra studentorkestrar är, förutom färgernascenkläderna, bland annat att SMusK enbart använder sig av sina egna arrangemang av låtar de spelar. De andra studentorkestrarna har både egna och andras arrangemang. SMusK har också till viss del eget material. I SMusK finns det också plats för alla, oavsett om man vill både spela och festa eller bara spela. Humor är ett viktigt inslag i allt som SMusK gör och man försöker alltid att bjuda på en totalupplevelse.

Turnéer utomlands

Varje sommar brukar SMusK åka ut på en tiodagarsturné utanför Sverige. I somras besökte man Tyskland [se vidare artikeln som återfanns i förra numret]. Andra länder som har förärats av SMusK-besök är Holland, Luxemburg, Österrike, Tjeckoslovakien och Danmark. Orkestern framträder då på till exempel studentfestivaler och olika företag. Betalningen brukar bestå av mat och husrum.

Vårquonsärer

Varje vår brukar SMusK framföra en större show. Inför dessa repeteras det intensivt, och man har även showmöten där man bestämmer vad showen ska ha för tema och andra detaljer. Föreställningarna präglas av engagemang och glädje, både för de på scenen och de i publiken.

SMusK fyller 34 år i år!

SMusK, som är en förkortning för Kongliga 1:a SkalärMusikKåren, bildades redan år 1962. Orkestern var ursprungligen en trio, bestående av Mats Öhman, Leif Pehrsson och Hans Biverot, och de trakterade instrumenten bastrumma, cymbal samt dragspel. Baletten Skaletten började medverka omkring år 1967. Sedan starten har SMusK givit ut sju LP-skivor och två EP-skivor, och i samband med deras 30-årsjubileum 1992 kom samlings-CDn A selection of the very best of the greatest hits of Skalärmusiken 1962-1992.

Text: Stefan
Foto: Per Hagwall


Emissionen är Konglig Elektrosektionens tidning vid KTH.

Valid

W3C html, W3C css, WAI aaa.